Rally-toko

Rally-toko on alunperin yhdistelmä tokoa, agilityä ja koiratanssia. Lajissa painotetaan etenkin koiran ja ohjaajan yhteistyötä, iloista sellaista, mutta laji sisältää myös paljon tekniikkaa. 

Rally-tokossa muodostetaan ratoja erilaisista kylteistä, jotka koirakko suorittaa yhdessä. Rally-toko on rento laji joka sopii lähes kaikille koirille ja omistajille, rodusta, iästä tai mahdollisista (ohjaajan) rajoitteista riippumatta. 

Kilpailuissa rata koostuu luokasta riippuen 10-20 kyltistä, joiden suoritukset tuomari arvostelee. Radalta saa pisteytyksen, 100 pistettä on maksimi, ja virheet vähentävät tulosta 1-10 pisteen verran riippuen virheestä. Kolmella yli 70 pisteen tuloksella koirakko siirtyy seuraavaan kilpailuluokkaan. 

Luokkia on neljä: ALO, AVO, VOI ja MES. Jokainen luokka tuo mukanaan hieman pidemmät radat ja uusia kylttejä. Kylttitehtäviä on yhteensä 95 kpl, eli treenattavaa kyllä riittää! Lajissa järjestetään myös pohjoismaiden mestaruuksia, joissa omat kylttitehtävänsä. 

Rally-tokon alokas luokka on kohtuullisen matalan kynnyksen takana, mahdollisia kylttitehtäviä on 34 (sisältäen lähdön ja maalin), joista radalla on 10-15 kpl. Rata suoritetaan koira taluttimessa, ja koko suoritus kestää yleensä keskimäärin 1-2 minuuttia. Virheitä myös saa tehdä, ja radalla saa uusia tehtävän 2 kertaa! 

Rally radalla koiraa saa kehua ja kannustaa koko suorituksen ajan, mutta kesken kilpailuradan ei ruoka- tai lelupalkkaa saa tietenkään antaa. Radat ovat alemmissa luokissa kohtuullisen lyhyitä ja ylemmissäkin alle 4 minuutin suorituksia, joten suurin osa koirista pystyy lajia lähteä kilpailemaan, jos ohjaaja niin haluaa ja motivaatiota riittää. 

Hyvät pohjataidto ovat tämän lajin A ja Ö. Kaikkien kylttien välissä koirakko kulkee seuruussa, ja monet tehtävät ovat seuraamista, joten se on suuressa osassa lajin harjoittelua alkeista lähtien. Muita perustaitoja on, että koira osaa tulla ohjaajansa eteen istumaan, kiertää ohjaajan ympäri ja istua, mennä maahan sekä siesät. Myös paikallaan oloa testataan kylttitehtävillä, kun ohjaaja kiertää koiran ympäri. Valtaosa tehtävistä rakentuvat näiden peruspalikoiden päälle.

Näytetään tulokset 1–15 / 20