Hajutyöskentely

Nosework on koiraharrastuslaji, joka antaa koiran vahvimman aistin, eli hajuaistin loistaa. Noseworkissa koira vie ja ohjaajan tehtävä on ihailla ja tulkata omaa koiraansa muille, eli kilpailuissa kertoa tuomarille kun koira tekee löydön. 

 

Nosework on loistava laji koiran ja ohjaajan yhteistyön kehittämiseen, ja varsinkin ohjaajan kyvyt oman koiransa lukemiseen kehittyvät, kun etsinnät edityvät. Laji vaatii koiralta itsenäistä työskentelyä, mutta myös koirakon saumatonta yhteistyötä. 

 

Nosework on kehitetty yhdysvalloissa rescuekoirien aktivoimiseen tarhaolosuhteissa, ja alentamaan niiden stressiä. Sieltä laji on levinnyt ja kasvanut harrastukseksi kaikkien koiranomistajien keskuuteen. Nykyisin laji kuuluu Suomessa kennelliiton alaisuuteen, ja lajissa voi kilpailla kolmessa eri luokassa (1, 2, 3) sekä kahdessa eri koemuodossa. koemuodot ovat KEK eli kaikkien etsintämuotojen koe tai YEK eli yhden etsintämuodon koe. 

 

Kaikkien etsintämuotojen kokeessa on neljä etsintää: sisä-, laatikko-, ulko- ja ajoneuvoetsintä. Näiden yhteispisteet vaikuttavat koko kokeen lopputulokseen, ja jos koirakko suorittaa kaikki neljä etsintää enimmäisajassa, he saavuttavat LN eli luokkanousutuloksen. Kolmella luokkanousutuloksella koirakko pääsee seuraavaan kilpailuluokkaan, joka tarjoaa lisää haastetta uusien hajujen, useampien tilojen ja kätköjen suhteen.

 

Yhden etsintämuodon kokeissa koirakko suorittaa neljä kappaletta saman muodon etsintöjä; joko sisä-, laatikko-, ulko- ja ajoneuvoetsintöjä. Kunkin etsintämuodon kokeissa luokkanousut tapahtuvat toisistaan riippumatta, eli koirakko voi kilpailla YEK sisäetsinnöissä 3. luokassa, mutta YEK laatikkoetsinnöissä 1. luokassa, riippuen tuloksistaan. 

Noseworkissa etsitään hydrolaatteja, jotka ovat eteeristen öljyjen tislauksen sivutuotteita. Hydrolaatit ovat koirille turvallisia, eivätkä yhtä vahvoja kuin eteeriset öljyt. Ykkösluokassa etsitään eucalyptusta, kakkosessa mukaan tulee laakerinlehti ja kolmosissa laventeli. 2- ja 3 luokissa voidaan käyttää myös hajujen yhdistelmiä.

Näytetään kaikki 12 tulosta